هرآنچه درباره کهیر عصبی باید بدانید
احتمالاً درباره کهیر عصبی شنیدهاید. برخی افراد پس از مواجهه با ناراحتیهای عصبی دچار بثورات و کهیر پوستی میشوند. کهیر عصبی چیست؟ به بثورات ناشی از استرس که به صورت کهیر ظاهر میشوند، کهیر عصبی گفته میشود. علائم این نوع کهیر شامل خارش و سوزنسوزن شدن است که در برخی موارد شبیه به تاول به نظر میرسد. در ادامه این مقاله، با ما همراه باشید تا علائم، علل و روشهای درمان کهیر عصبی را بررسی کنیم.
حتما مطالعه کنید : بهترین دکتر پوست و مو عظیمیه کرج
کهیر عصبی چیست؟
استرس بخشی طبیعی از زندگی روزمره انسان مدرن است، اما اگر کنترل نشود، میتواند عوارض جانبی منفی زیادی به همراه داشته باشد. اضطراب میتواند باعث ترشح برخی مواد شیمیایی در بدن شود که منجر به واکنشهای فیزیکی میشوند. بثورات پوستی خارشدار یا کهیر عصبی ممکن است در هر جایی از بدن ظاهر شود. مدیریت اضطراب بهترین روش برای درمان و پیشگیری از راش اضطرابی است. اگر در پوست خود کهیر دارید و نمیتوانید علت آن را پیدا کنید، اضطراب میتواند عامل آن باشد.
علت کهیر عصبی
کهیر به صورت پف و برجستگی روی پوست ظاهر میشود که معمولاً ناشی از یک واکنش آلرژیک به عوامل محیطی است. علل مختلفی میتوانند کهیر ایجاد کنند، از جمله اضطراب. زمانی که افراد به دلیل اضطراب دچار کهیر عصبی میشوند، بثورات خارشدار روی پوست شکل میگیرند که به آن راش اضطرابی یا کهیر عصبی میگویند. برخلاف کهیرهای ناشی از غذاها یا داروها، این نوع کهیر به دلایل عصبی ظاهر میشود.
تحقیقات نشان دادهاند که اضطراب مزمن میتواند پاسخ سیستم عصبی سمپاتیک به استرس را افزایش دهد. این پاسخ موجب ترشح هیستامین میشود، مادهای که بدن برای واکنش به آسیب تولید میکند. افزایش ترشح هیستامین ممکن است باعث بروز راش یا کهیر عصبی شود. افراد به دلایل مختلفی ممکن است دچار اضطراب شوند.
- ژنتیک
- فاکتور های محیطی
که میتوان گفت این دو موضوع که علت های اصلی کهیر عصبی هستند ، اضطراب میتواند تحت تأثیر عوامل ژنتیکی و محیطی باشد. تحقیقات نشان دادهاند که احتمال بروز اضطراب در افرادی که سابقه خانوادگی اختلالات اضطرابی دارند، بیشتر است. همچنین، عوامل محیطی مانند رویدادهای استرسزای زندگی، ضربات روحی، غم و اندوه، یا بیماریهای طولانی مدت میتوانند باعث بروز و تشدید اضطراب شوند.
علت کهیر زدن
معمولا هر نوع کهیر یک دلیل یا معلولی دارد که میتوان گفت کهیر های عصبی معمولا به دلیل عوامل زیر پدیدار می شوند:
- مواد شیمیایی
مواد شیمیایی میتوانند باعث تحریک پوست و ایجاد واکنشهای آلرژیک شوند که منجر به بروز کهیر میشود. مهم است از تماس با مواد شیمیایی که میتوانند حساسیتزا باشند، پرهیز کنید.
- پارچه ها
برخی پارچهها، شویندهها و نرمکنندهها ممکن است واکنشهای آلرژیک یا تحریککننده ایجاد کنند که منجر به کهیر شود. انتخاب محصولات ضد حساسیت و با برچسب hypoallergenic میتواند در کاهش این واکنشها مفید باشد.
- ورزش
ورزش میتواند به دلایلی که هنوز به طور کامل درک نشدهاند، باعث بروز کهیر شود. احتمال دارد که تغییرات فیزیولوژیکی ناشی از فعالیت بدنی شدید، مانند افزایش دمای بدن، تعریق یا تحریک فیزیکی، نقش مهمی در این واکنش پوستی ایفا کنند. اگر کهیرهای ناشی از ورزش برای شما مشکلساز شدهاند، مشورت با پزشک میتواند به شما کمک کند تا بهترین روشهای پیشگیری و درمان را بیابید.
- گرده ها
گرده گیاهان یکی از آلرژنهای رایج است که میتواند واکنشهای آلرژیک و بثورات پوستی ایجاد کند. تماس با گردهها میتواند علائمی مانند خارش، قرمزی و تورم پوست را به همراه داشته باشد. در فصلهای بهار و تابستان که میزان گرده در هوا بیشتر است، این واکنشها تشدید میشوند. برای کاهش تماس با گردهها، میتوان از پوشیدن لباسهای محافظ، استفاده از ماسک و شستشوی مرتب پوست و مو استفاده کرد.
- داروها
بله، کهیر ممکن است در نتیجه استفاده از برخی داروها، مانند آسپرین، ایجاد شود. آسپرین ممکن است باعث افزایش ترشح مواد مخاطی و تورم گلویی شود که میتواند منجر به کهیر شود. اگر کهیر شدید یا طولانیمدت است، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا راهحل مناسبی پیدا کنید.
- غذاها
بله، آلرژنهای غذایی معمولی که ممکن است باعث ایجاد کهیر شوند شامل مواردی همچون شیر، آجیل، سویا، تخم مرغ، غذاهای دریایی و گندم هستند. این مواد میتوانند در برخی افراد واکنشهای آلرژیک شدید و بثورات پوستی ایجاد کنند. اگر مشکوک هستید که مواد غذایی عامل کهیر شما هستند، بهتر است با پزشک مشورت کنید و آزمایشهای لازم را انجام دهید تا دقیقاً مشخص شود کدام مواد غذایی باعث واکنش آلرژیک میشوند.
- نور خورشید
بله، ممکن است برخی افراد به نور خورشید حساسیت داشته باشند و دچار واکنش آلرژیک شوند که به آن کهیر خورشیدی میگویند. این واکنش میتواند باعث ایجاد کهیر و بثورات پوستی در معرض نور خورشید شود. علائم این نوع کهیر معمولاً شامل خارش، قرمزی و تورم پوست در نواحی که در معرض نور خورشید قرار گرفتهاند، میباشد. در صورتی که علائم شدید باشند، مشورت با پزشک برای مدیریت و درمان این وضعیت ضروری است. برای پیشگیری از کهیر خورشیدی، استفاده از کرمهای ضد آفتاب با SPF بالا و پوشیدن لباسهای محافظ میتواند موثر باشد.
- آّب و هوا
برخی از اشخاص ممکن است در اثر قرار گرفتن در هوای بسیار سرد و یا هوای سرد دچار کهیر شوند. این نوع کهیر که به آن کهیر سرد یا کهیر سرما میگویند، میتواند باعث ایجاد پف، خارش و قرمزی پوست شود. افرادی که به سرما حساسیت دارند ممکن است علائم کهیر را در نواحی از بدن که در معرض هوای سرد قرار گرفتهاند، تجربه کنند. این واکنش معمولاً در دماهای پایینتر از حد معمول رخ میدهد و ممکن است با تغییرات سریع دما نیز تحریک شود.
برای پیشگیری از کهیر سرد، پوشیدن لباسهای گرم و محافظ در هوای سرد و اجتناب از تغییرات ناگهانی دما میتواند کمککننده باشد. اگر علائم کهیر سرد شدید باشند، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا راهحلهای مناسبی برای مدیریت و درمان این وضعیت پیدا کنید.
- عفونت
یکی از عواملی که میتوان گفت که کهیر و تورم در بدن ایجاد می کند را میتوان عفونتهای ویروسی، باکتریایی و انگلی را نام برد. این عفونتها میتوانند سیستم ایمنی بدن را تحریک کنند و باعث ترشح هیستامین شوند که نتیجه آن ایجاد کهیر، قرمزی و تورم در پوست است. در صورت تجربه علائم شدید یا مکرر کهیر در همراهی با عفونت، بهتر است با پزشک مشورت کنید تا علت دقیق و بهترین روش درمان مشخص شود.
- عرق کردن
فعالیتهایی که باعث تعریق میشوند، مانند ورزش و حمام کردن، میتوانند منجر به بروز کهیر کولینرژیک شوند. این نوع کهیر به دلیل تحریک سیستم عصبی و افزایش دمای بدن ایجاد میشود و معمولاً به صورت پف و بثورات خارشدار روی پوست ظاهر میشود. کهیر کولینرژیک معمولاً کوچکتر از کهیرهای دیگر است و ممکن است با احساس سوزش همراه باشد.
برای مدیریت این نوع کهیر، بهتر است از فعالیتهایی که باعث تعریق بیش از حد میشوند خودداری کرده و از روشهای خنککننده مانند دوش گرفتن با آب خنک و استفاده از لباسهای نخی و سبک استفاده کنید. همچنین، اگر علائم شدید یا مداوم باشند، مشورت با پزشک میتواند در پیدا کردن بهترین راهحلها مفید باشد.
علائم کهیر عصبی
بثورات ناشی از اضطراب ممکن است با خارش یا سوزش همراه باشند. کهیر عصبی در واقع نوعی بثورات خارشدار است که شبیه به کهیر به نظر میرسد. در ادامه، علائم راش عصبی را بررسی خواهیم کرد که:
– خارش: بثورات میتوانند با خارش یا سوزش همراه باشند.
– قرمزی: بثورات و جوش هایی که در بدن ظاهر میشود ممکن است قرمز شوند.
– تورم: تورم میتواند روی پوست با شکل و لبههای مشخص ظاهر شود ، تورم نیز میتواند در زیر پوست اتفاق بیوفتد که به آن آنژیوادم گفته میشود.
کهیر عصبی میتواند در هر نقطه از بدن ظاهر شود، اما بیشتر در صورت، گردن و قفسه سینه دیده میشود. در ابتدا، کهیر عصبی به صورت برجستگیهای قرمز کوچک شبیه راش معمولی شروع میشود. با این حال، در ادامه، این جوشها بزرگتر شده و با خاراندن آنها بدتر میشوند. اگر کهیر شما با علائم دیگری مانند تورم صورت یا لبها، خسخس سینه یا مشکل در تنفس همراه است، فوراً به پزشک مراجعه کنید، زیرا این علائم ممکن است نشاندهنده یک واکنش آلرژیک جدی و تهدیدکننده زندگی باشند.
اثرات روانی کهیر عصبی
بثورات اضطرابی میتوانند باعث افزایش اضطراب یا خجالت افراد به دلیل علائم یا ظاهرشان شوند. ممکن است افراد بخواهند این جوشها را پنهان کنند، اما پوشاندن بثورات با آرایش، لوسیون یا لباسهای تنگ میتواند به بدتر شدن وضعیت منجر شود. برای پیشگیری از تشدید این بثورات، بهتر است از پوشاندن آنها با موادی که ممکن است پوست را تحریک کنند خودداری کنید.
اگر کهیر عصبی شما تشدید شد یا بیش از شش هفته به طول انجامید، ضروری است که با پزشک مشورت کنید. کهیرهایی که بیش از شش هفته باقی بمانند به عنوان کهیر مزمن شناخته میشوند و ممکن است بدون مراقبت پزشکی خود به خود بهبود نیابند. برای مدیریت مناسب این وضعیت، توجه و درمان پزشکی بسیار مهم است.
خطرات کهیر عصبی
کهیر مزمن خود به تنهایی فرد را در معرض خطر ناگهانی و یا واکنش آلرژیک جدی (آنافیلاکسی) قرار نمیدهد. با این حال، اگر در اثر یک واکنش آلرژیک شدید دچار کهیر شدید، باید به سرعت به دنبال مراقبتهای اورژانسی باشید. علائم آنافیلاکسی شامل سرگیجه، مشکل در تنفس، و تورم زبان، لبها، دهان یا گلو است و میتواند تهدیدکننده زندگی باشد. حتماً در این شرایط به دنبال کمک فوری پزشکی باشید.
درمان کهیر عصبی
درمانهای موضعی یا استفاده از آنتیهیستامینها میتوانند در کوتاهمدت به تسکین علائم کهیر عصبی کمک کنند. اما برای درمان طولانیمدت، استفاده از تکنیکهای مقابلهای برای مدیریت اضطراب و کاهش استرس بسیار مؤثر است. بهترین راه برای درمان و پیشگیری از راش اضطرابی، کاهش اضطراب است. تمرکز بر تکنیکها و فعالیتهای آرامبخش میتواند به افراد کمک کند تا با کاهش احساس اضطراب، کهیر عصبی را کنترل کنند. اگر به دنبال اطلاعات جامع درباره درمان کهیر هستید، اگر به کهیر عصبی مبتلا هستید، ابتدا میتوانید راههایی برای تسکین علائم فوری خود پیدا کنید و سپس روشهایی برای کاهش استرس در طولانیمدت بیابید.
حتما مطالعه کنید : بهترین روغن برای درمان اگزما
مراقبت از پوست در کهیر عصبی
– پوشیدن لباسهای گشاد و خودداری از استفاده از آب داغ برای کاهش علائم جسمی ناراحتکننده.
– استفاده از استروئیدهای موضعی مانند کرم هیدروکورتیزون و کمپرس سرد برای تسکین خارش و تحریک.
قرص برای کهیر عصبی
– میتوانیم گفت که داروهایی که بدون نسخه هستند و میتوان به تسکین درد و علایم ظاهری کهیر کمک کند شامل :
آلگرا (فکسوفنادین)، آنتیهیستامینها، بنادریل (دیفنهیدرامین) و کلاریتین (لوراتادین)
– در موارد شدیدتر، پزشک ممکن است کورتیکواستروئیدی مانند پردنیزون تجویز کند.
مدیریت استرس کهیر عصبی
– در صورت وجود استرس حاد، با تجویز پزشک از داروهای تسکیندهنده استرس استفاده کنید.
– تنفس عمیق برای آرامش بدن و ذهن موثر است.
– انجام استراتژیهایی مانند پیادهروی در فضای باز یا چند دقیقه مدیتیشن آرام.
پماد برای کهیر عصبی
– استفاده از کمپرس سرد یا استروئید موضعی مانند هیدروکورتیزون برای تسکین خارش.
– طبق گفته موسسه استرس آمریکا، استفاده از شیر پرچرب بر روی پوست تحریکشده میتواند اثرات تسکیندهنده داشته باشد.
درمان خانگی کهیر عصبی
بثورات ناشی از استرس یا اضطراب معمولاً در عرض ۲۴ ساعت برطرف میشوند و درمانهای خانگی میتوانند به کاهش بثورات و تسکین علائم ناراحتکننده کمک کنند. برخی از درمانهای موضعی همانند استفاده از ژل آلوئهورا یا حمام بلغور جو دوسر میتوانند به درمان و کاهش التهاب بثورات کهیر عصبی کمک بسیار شایانی کنند. با این حال، بهتر است قبل از اقدام به هرگونه درمان خانگی، با پزشک مشورت کنید.
چه زمانی باید به پزشک مراجعه کرد؟
در صورت بدتر شدن بثورات یا عدم پاسخ به درمان، فرد باید به پزشک مراجعه کند. پزشک میتواند درمانهای موضعی برای تسکین علائم کهیر عصبی تجویز کند و برنامهای برای مدیریت اضطراب ارائه دهد.
- درد
- تب
- تاول یا زخم باز
- سرعت پخش بالا
- پوستهپوسته شدن
- ترشح مایعات از بثورات
- تورم یا التهاب در اطراف کهیر
- گستردگی کهیر در بخش اعظم بدن
- خسخس سینه یا مشکل در تنفس
مراقبت بهموقع و مشاوره با پزشک میتواند به کاهش علائم و درمان مؤثر کمک کند.
پیشگیری از کهیر عصبی
اگر مستعد ابتلا به راشهای ناشی از استرس هستید، بهترین راه پیشگیری این است که یاد بگیرید چگونه محرکهای خود را شناسایی کرده و از بروز استرس و کهیر عصبی جلوگیری کنید. در ادامه، روشهایی برای کاهش اضطراب و استرس معرفی میکنیم:
- یوگا
- مدیتیشن منظم
- تمرینات تنفسی
- دیدن فیلمهای طنز
- اجتناب از افکار منفی
- گوش دادن به موسیقی
- خواب منظم و با کیفیت
- فعالیتهای ذهنآگاهی
- شناسایی محرکهای شخصی
- محدود کردن مصرف الکل و کافئین
- ورزش منظم، به ویژه ورزشهای هوازی
- داشتن یک رژیم غذایی مغذی و متعادل
- تمرکز بر جایگزینی افکار مثبت بجای افکار منفی
- صحبت کردن و بحث صمیمانه با خانواده و دوستان یا یک روانشناس
افکار منفی میتوانند باعث ایجاد احساس اضطراب شوند. شناسایی و به چالش کشیدن این افکار و جایگزین کردن آنها با افکار واقعیتر و مثبتتر میتواند کمک کند. اگر چیزی در زندگی شما باعث اضطراب زیادی میشود، بررسی کنید که چه اقداماتی میتوانید برای تغییر آن انجام دهید.
نوشتن را امتحان کنید
تحقیقات نشان میدهند که نوشتن برای کاهش اضطراب مفید است. داشتن یک دفترچه برای نوشتن تجربیات یا چیزهایی که برای آنها سپاسگزار هستید، میتواند کمککننده باشد.
مراجعه به روانشناس
اضطراب میتواند تأثیر جدی بر زندگی شما داشته باشد و در صورت عدم درمان، به مرور زمان بدتر شود. اگر احساس میکنید که اضطراب شما باعث ناراحتی قابل توجهی میشود یا عملکرد عادی زندگی روزمره شما را مختل میکند، با یک روانشناس صحبت کنید.
درمان اختلالات اضطرابی
کاملاً درست میگویید. مقابله با استرس و اضطراب ممکن است چالشبرانگیز باشد، و تجربه کهیر عصبی میتواند این وضعیت را بدتر کند. بهترین راه برای مدیریت کهیر عصبی، کنترل و کاهش اضطراب است. مشاوره با پزشک و استفاده از درمانهای دارویی، رواندرمانی یا ترکیبی از هر دو میتواند بسیار مؤثر باشد.
همچنین، ایجاد تغییرات در سبک زندگی مانند تمرینات تنفسی، مدیتیشن، ورزش منظم، و دنبال کردن یک رژیم غذایی سالم نیز میتواند به مدیریت بهتر اضطراب کمک کند. مراقبت از خود و پیگیری سلامت روان میتواند تأثیرات مثبتی بر کاهش کهیر عصبی داشته باشد.
سخن آخر
اضطراب میتواند واکنشهای فیزیکی مختلفی در بدن ایجاد کند، از جمله بثورات پوستی یا کهیر عصبی. در این مقاله به طور مفصل به علت، علائم، روشهای درمانی و پیشگیری از کهیر عصبی پرداختهایم. اگر سوالی دارید که به پاسخ آن دست نیافتید، میتوانید با مرکز زیبایی دکتر مینا ربیعی مطرح کنید. همچنین اگر تجربیاتی درباره معضل کهیر عصبی دارید، خوشحال میشویم که آن را با ما در میان بگذارید.
آدرس: کرج، عظیمیه، نرسیده به میدان مهران، جنب بیمارستان تخت جمشید، ساختمان کوروش، طبقه 4، واحد 401
شماره تماس مطب :026۳۲۵۴۲۱۴۶
شماره تماس:09335899409
حتما مطالعه کنید : عفونت قارچی پوست: همه چیز درباره علائم، علل و درمان سریع